Hier ga ik niet veel woorden aan vuil maken, buiten dat dit een ontzettend gemakkelijk recept voor vegan cupcakes is. Plantaardig bakken hoeft echt niet moeilijk of ‘gezond’ te zijn, als je weet wat je moet doen. Dus voor het volgende verjaardagsfeestje: maak deze plantbased cupcakes voor je kind. Easy peasy!
Dit heb je nodig :
voor 6 cupcakes
- 40 ml sojadrink
- 0,5 eetlepel appelciderazijn
- 150 g (spelt)bloem
- 95 g donkerbruine basterdsuiker
- 70 g Alpro boter, zacht
- 1 theelepel vanille-extract
- 0,5 theelepel bakpoeder
- muffinblik
- cupcakevormpjes of bakpapier
voor het glazuur
- 50 g zachte boter
- 70 g poedersuiker
- 0,5 theelepel vanille-extract

Dit moet je doen:
- Verwarm de oven op 180°C. Vul het muffinblik met de vormpjes.
- Roer het appelciderazijn door de sojadrink en laat een paar minuten staan. Zo maak je een plantbased alternatief voor karnemelk.
- In een grote kom; meng bloem, suiker, zachte boter, vanille-extract, bakpoeder en melk met een mixer glad. Let op dat je niet overmixt.
- Verdeel het gladde mengsel over de cupcakevormpjes en zet 25 minuten in de oven, of tot een priem er proper weer uitkomt. Laat 5 minuten staan en haal de cupcakes dan uit het muffinblik om verder af te koelen.
- Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld maak je het glazuur. Klop de zachte boter, poedersuiker en het vanille-extract tot een fluffy, glad geheel. Te dik? Voeg een beetje melk toe – maar wees zuinig! Te dun? Voeg poedersuiker toe.
- Lepel (of spuit met een spuitzak) het glazuur bovenop de cupcakes.
- Werk af naar keuze, wij kozen hier voor bosbesjes en musketzaad (noot – dit is niet altijd vegan, soms wordt schellak gebruikt) maar ook lekker met een lepel pindakaas door het glazuur of met aalbesjes en aardbeien.
- Eet snel van deze vegan cupcakes want als je niet oplet zijn ze zo weg!