Raamtekeningen aan het rusthuis

In elke Vlaamse straat hangen er wel ergens beren, lakens en -rond 20 u- applaudisserende mensen uit het raam. In een artikel op VRT NWS  loofde psycholoog Dirk De Wachter onze explosie aan creativiteit, die volgens hem leidt tot mooie en zorgende initiatieven. Dingen voor elkaar doen en bijgevolg van betekenis zijn is een broodnodig coping mechanism, want volgens Dirk is de mentale gezondheid in China op dit moment zorgwekkend: de cijfers van depressie, angst en posttraumatische stressstoornis zijn maar liefst verviervoudigd.

Al die hartverwarmende initiatieven bewijzen volgens de pyscholoog dat solidariteit een diep menselijke waarde is. Het doet ons beseffen hoe je op dit moment weinig bent met schoonheid, geld of roem. Maar dat de allerbelangrijkste zaken in je leven, je naasten zijn. Het is belangrijk dat we dat besef blijven vasthouden, zodat we na de crisis niet gewoon terug naar het normale leven gaan. Want wat is normaal?

Heel wat oudere mensen moeten dit jaar Pasen noodgedwongen vieren zonder familie, op een paar vierkante meter in hun kamertje in het rusthuis. Daarom haalde ik mijn krijtstiften boven om de ramen van de plaatselijke woonzorgcentra op te fleuren. Iedere bewoner kreeg een snelle illustratie op het raam, met een hoopgevende, lentefrisse boodschap.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven