Jolabokaflod – of de boekenvloed

Ik weet niet waar mijn aversie voor kerstcadeaus vandaan komt. Ik zou willen zeggen dat het te maken heeft met onze wegwerpmaatschappij of het feit dat we dringend allemaal wat moeten consuminderen. Natuurlijk vind ik dat ook. Maar eigenlijk kan ik stiekem de druk gewoon niet aan. Hét perfecte geschenk willen geven en daarom iets kopen waar ik zelf in een boog omheen zou lopen, of enthousiast reageren terwijl ik niet weet wat er onder dat inpakpapier zit – dat haalt me gigantisch uit mijn comfortzone. De cadeaufrenzy was dus gewoon niet aan mij besteed, dacht ik. Tot ik tijdens mijn zoektocht naar kersttradities de Jolabokaflod tegenkwam …

Nieuwe traditie: boeken met warme chocomelk aub

Het Ijslandse Jolabokaflod betekent zoveel als ‘een overstroming van boeken met kerst’. Op kerstavond doe je elkaar boeken cadeau, die je dan samen met een kop warme chocolademelk kan lezen. De traditie is ontstaan doordat de import van boeken tijdens WOII in Ijsland zo beperkt was dat nieuwe boeken in bulk tegen het einde van het jaar werden vrijgegeven. Zo werd het een gewoonte om als kerstcadeau leesvoer te schenken. En geef toe, met een boek en een warm drankje onder een dekentje kruipen terwijl het muisstil is in huis omdat iedereen leest? Dat is toch de droom van elke ouder?

Onze favorieten met mooie illustraties

Dus, zo geschiedde. Een nieuwe traditie voor mijn kerstlijstje: gisteravond lagen er drie boeken onder de kerstboom en was het hier even heel stil. Wij hebben ook gewoon het geluk dat we alledrie, ook het kind, van boeken houden. En dan nog het liefst van boeken met mooie illustraties. Als ouder een streling voor het oog, voor de kleuter fijn om zelf te ‘lezen’ en haar verbeelding te laten werken. Ben je nog op zoek naar een last minute kerst- of nieuwjaarscadeautje? Dan zijn dit favorieten van het kind:

Oskar van Jacques & Lise

In het bos van Thereza Rowe

Wat zit er in die kist? van Pieter Gaudesaboos

Seizoenen van Blexbolex

Ps – steun je lokale ondernemer. Ben je van hier in de buurt? Het Voorwoord in Heist-op-den-berg heeft heel wat pareltjes.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven