Eindelijk: de kerstboom mag binnen

‘De kerstboom mag pas binnen nadat de Sint is geweest.’ Belachelijke regel vind ik dat. Zeker omdat blijkt dat mensen die vroeg kerstversiering ophangen gelukkiger zouden zijn. Het opzetten van de boom roept namelijk een gevoel van nostalgie op: een herinnering aan de tijd dat je nog in de kerstman geloofde. En een portie geluk en nostalgie, dat kon ik zeker gebruiken na dik twee jaar in tijdelijke woonsten door te brengen tot ons eigen huis klaar zou zijn. Spreekt voor zich dat ik -niet overdreven- al meer dan een jaar zat af te tellen tot we onze eigen kersttradities konden beginnen opbouwen. Van die tradities waar het kind later vol nostalgie op terugkijkt. Maar het lief is voorstander van de Sint-regel, dus mocht de boom pas dit weekend gehaald worden.

Nieuwe traditie: een boom kiezen

Het huis heeft enkel een gelijkvloerse verdieping, maar dat compenseren we ruimschoots met een hoog plafond. Wie ‘hoog plafond’ denkt, denkt toch meteen ‘grote kerstboom’! Or is that just me? We wilden graag een onbewerkte boom met wortel, zodat we die na de feestdagen een tweede leven kunnen geven in de tuin. We trokken dus richting kerstboomkwekerij, alwaar het kind voor een klein bedrag een prachtexemplaar mocht uitkiezen, dat live voor ons werd uitgegraven. De mannen lachten eens goed toen ze de boom naar onze bakfiets sleurden en haalden hun gsm’s boven toen we opstapten. ‘Da’s nog eens ecologisch zeg‘. Merci, mannen!

Nieuwe traditie: elke dag een beetje nostalgie

Terug naar huis fietsen was eigenlijk nog het eenvoudigste van de hele operatie. De boom binnenkrijgen zonder modder op onze (nog steeds onbehandelde) blankhouten trappen te morsen, hem recht laten staan in de pot (zeker 60 kilo eigenzinnigheid die boom, ik zweer het) of de lichtjes er in draperen met als resultaat een jeukende, allergische uitslag waren allemaal deel van onze voormiddag. Maar hij staat, de kerstboom. Voorlopig nog een beetje kaal, want we openen elke dag van de advent een zakje met een stuk kerstversiering in. Soms is het ook een opdracht, zoals ‘geef iets weg’ of ‘knutsel zelf een kerstbal’. Elke dag een portie nostalgie dus.

En ik zal het eerlijk toegeven. Ik heb de grootte van de boom misschien wat onderschat. Maar de magie die hij met zich meebrengt, die niet.4 gedachten over “Eindelijk: de kerstboom mag binnen

  1. Zo leuk hoe jij alles bereddert, en annick ook bij ons was en is nog altijd de regel eerst de Sint en dan de kerstperiode, alhoewel wij niet met kleine kindjes moeten rekening houden, houden wij ons aan deze regel, wij wensen jullie warme en gelukkige kerstdagen

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven